Eminönü’ndeki tarihi binasında 2007 yılından bu yana hizmet veren Türkiye İş Bankası Müzesi, beş aylık kapsamlı bir yenileme çalışmasının ardından kapılarını yeniden açtı.
İş Bankası’nın 100. kuruluş yılına özel bir sergi ile tekrar ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan Türkiye İş Bankası Müzesi, hem bulunduğu konumun mimari mirasını hem de bankacılık sektörünün Türkiye’deki gelişim mirasını yansıtıyor. Müzenin küratörlüğünü Doç. Dr. Y. Doğan Çetinkaya üstlenirken, sergileme tasarımı Pattu Mimarlık tarafından gerçekleştirilmiş. Yenilenme sürecinde, müze binası ve sergi düzeni modernleştirilirken, içerik de yeni fotoğraflar ve belgelerle zenginleştirilmiş.
Müzenin yeni sergi düzeni iki kata yayılıyor. Giriş katta, bankanın kuruluş ve gelişim süreci, belgeler ve fotoğraflar eşliğinde anlatılırken, üst katta teknolojik dönüşüm, günümüz bankacılığı ve İş Bankası’nın toplumsal sorumluluk projeleri ele alınıyor. Giriş katındaki "İktisadi Bağımsızlığın Bankası" bölümü, bankanın kuruluş öyküsünü; "Büyüme ve Tasarruf" bölümü ise bankanın Anadolu’da tasarruf bilincini nasıl yaydığını gözler önüne seriyor.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, müzenin tarihçesine değinerek, müze binasının 1892’de Osmanlı postanesi olarak inşa edildiğini ve 1928’den itibaren İş Bankası şubesi olarak kullanıldığını belirtti. Müzenin yenilenen haliyle İş Bankası’nın bir asırlık tarihini ziyaretçilerine modern bir sergileme düzeni ile sunduğunu ifade eden Sözen, sergide İzmir İktisat Kongresi’ne dair daha önce hiç görülmemiş fotoğrafların da yer aldığını vurguladı.
https://issanat.com.tr/turkiye-is-bankasi-muzesi/muze-binasi/