İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 2026’ya kadar Bienal’in sponsoru olan Koç Holding’in desteğiyle 17 Eylül-20 Kasım 2022 tarihleri arasında 17. Bienal’i şehirle buluşturuyor. Bienal, bu kez sahaflardan hamamlara tüm şehre yayılıyor.
Sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı da dahil pek çok başka katılımcının katkı sunduğu 17. İstanbul Bienali, 17 Eylül’de başlıyor. İki yılı aşkın süredir dünyanın farklı coğrafyalarındaki topluluklarla iş birliği içinde yürütülen projeler, İstanbul’un çeşitli ilçelerinde, Bienal boyunca etkileşime açılacak. Etkinlikler, müdahaleler ve beklenmedik buluşmalar da sergilerin parçası olacak.
17. İstanbul Bienali, şehrin tarihi semtlerindeki müze ve geleneksel sanat mekânlarının yanı sıra kitapçılar, sahaflar, hastaneler, kafeler ile Taksim Meydanı’nın altındaki metro tüneli dahil pek çok farklı mekâna yayılacak. Bienal bu yıl da ücretsiz gezilebilecek.
Bienal’in Beyoğlu bölgesinde öne çıkan mekânları heyecan verici: Pek çok İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapan Pera Müzesi, performans sanatçılarını birleştiren Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı (PCSAA), İstanbul’un en eski Rum okullarından Merkez Rum Kız Lisesi, sanatçı ve küratörlere yönelik bir etkileşim ve üretim alanı sunan SAHA Studio bu mekanların başında geliyor.
Kadıköy’deki bienal mekânları arasında ise İstanbul’un 130 yıllık geçmişe sahip endüstriyel miraslarından Müze Gazhane ve Suriye’yi terk etmek zorunda kalan sanatçıların 2014’te Yeldeğirmeni’nde kurduğu arthereistanbul yer alıyor. Fatih ilçesinde de bu yıl ilk kez Bienal ziyaretçilerine açılacak sergi mekânları yer alıyor. Hat ve cilt sanatçısı Emin Barın’ın stüdyosu Barın Han; Mimar Sinan imzalı The Çinili Hamam ve 15’inci yüzyılda inşa edilen Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Fatih’teki bienal mekânları arasında. 14 dönümlük bir arazi üzerine kurulu Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi de Bienal’e ev sahipliği yapacak mekânlardan biri.