2022 RIBA STIRLING ÖDÜLÜ AÇIKLANDI

Magdalene Üniversitesi 26. RIBA Stirling Ödülü'nün sahibi, Niall McLaughlin Architects’in tasarladığı Yeni Kütüphane oldu.

Mimarlık sektörünün en prestijlilerinden olan RIBA Stirling Ödülü, 13 Ekim’de RIBA'nın Londra’daki merkezinde açıklandı. Bu yıl aday projelerde iklim krizi, mevcut binaların yeniden kullanımı, uyarlanması ve toplum değeriyle ilgili konular öne çıktı. Finale kalan 6 projeden Níall McLaughlin Architects’in tasarladığı Yeni Kütüphane ödülün kazananı oldu.

Ödül alan eser, 700 yıllık Cambridge Üniversitesi Koleji'ndeki öğrencilere, bir arşiv ve sanat galerisi içeren, günde 24 saat açık yeni bir kütüphane sunuyor. Níall McLaughlin Architects, Cambridge'in merkezindeki kolej arazisinde yer alan kütüphaneyi zamana direnecek bir yapı oluşturmak için taşıyıcı tuğla, üçgen eğimli çatılar, oymalı pencereler ve sürdürülebilir tasarım öğeleriyle buluşturuyor.

RIBA Başkanı Simon Allford, 2022 RIBA Stirling Ödülü jürisi adına şunları söyledi: "Yapı, uzun süre dayanacak şekilde, sofistike ve cömert bir mimari anlayışa sahip. En az 400 yıl dayanacak yeni bir bina yaratmak zordur. Ancak Niall McLaughlin Architects bu zorluğu üst düzey becerisi, özeni ve sorumluluğuyla sonuçlandırmış."