Goethe-Institut Türkiye tarafından düzenlenen “Kadın Mimar: Türkiye ve Almanya’da Mimarlık Mesleğinde Kadınlar” Sergisi, bu iki ülkede mimariyi şekillendiren ve yaptıkları işlerle önemli vurgular yapan 18 kadın mimarı konu alıyor. 4 Mayıs tarihinde çevrimiçi olarak başlayan sergi, 3 Haziran’dan itibaren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası’nda, gerçek ortamında ziyarete açıldı.
“Erkekler inşa eder, kadınlar içinde oturur; 20. yüzyılın başındaki algı buydu. Kadınlar yaklaşık 100 yıl önce mimarlık eğitimi alma hakkı için mücadele etmiş, bu meslekte başarılı olmuş ve o zamandan beri standartları belirlemiş olsalar da, bu meslek günümüze kadar Türkiye’deki gibi Almanya’da da hâlâ erkek çalışma alanı olarak kabul edilmektedir.”
Goethe-Institut Türkiye, Kadın Mimar sergisi ile, her iki ülkeden toplam 18 kadın mimarı tanıtmak, tartışmayı açmak ve uzmanların sohbete girmesini sağlamak istiyor. Alman Mimarlık Müzesi (DAM), 2017 yılında “FRAU ARCHITEKT 100 yılı aşkın bir tarih: Mimarlık mesleğinde kadınlar“ başlığı altında bir sergi açarak, kadınların bu meslekteki durumu ile kadın mimarisinin tarihini kamunun dikkatine sunmuştu. Frankfurt’ta açılan bu sergiden bir seçki sunan “Kadın Mimar”, Türkiye’den kadın mimarları da ele alarak, konuyu daha geniş bir coğrafya ve bakış açısıyla sunuyor.