TOKYO 2020’DE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RÜZGÂRI

23 Temmuz – 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında Tokyo’da gerçekleştirilen 2020 Yaz Olimpiyatları, sürdürülebilirlik temasıyla dikkat çekti. Olimpiyatlar, dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri. Bu denli büyük ölçekli etkinliklerin, çevre ve toplum üzerindeki olumsuz etkileri de yadsınamayacak kadar yüksek. Tokyo Olimpiyatları, bunun bilinciyle çevre ve insana saygı temasına odaklandı ve tüm yönleriyle bu fikirle tasarlandı.

“Be better, together-For the planet and the people” (Birlikte, daha iyiye-Gezegen ve insanlar için) konsepti etrafında biçimlenen organizasyonda sürdürülebilirlik; “iklim değişikliği”, “kaynak yönetimi”, “çevre ve biyoçeşitlilik”, “insan hakları”, “işbirliği ve iletişim” başlıkları altında ele alındı. Küresel sürdürülebilirlik alanındaki belli başlı sorunları kapsayan bu başlıklar altında, alternatif çözümler araştırıldı.

Sürdürülebilirlik konseptinin en çok konuşulan ürünü şüphesiz eski cep telefonlarının değerli parçalarından geri dönüştürülerek üretilen madalyalar oldu. Ancak konsept bununla sınırlı kalmadı. Nikken Sekkei tarafından tasarlanan Olympic Village Plaza ve Asao Tokolo tasarımı podyum da, olimpiyatların sürdürülebilirlik temasının birer parçası olarak hayata geçirildi.

Olympic Village Plaza, ağaç kullanımı bakımından eleştirilse de, dünya çapındaki organizasyonlar ile kıyaslandığında, daha sürdürülebilir bir yapı olduğu görülüyor. Tokyo merkezli mimarlık ofisi Nikken Sekkei’nin tasarladığı bina, geleneksel Japon estetiğinden esinlenmiş ve Japonya’nın farklı bölgelerindeki yerel yönetimlerden gönderilen ahşaplar kullanılarak inşa edilmiş. Olimpiyatlar sona erdikten sonra binanın tamamen sökülmesi ve yapıda kullanılan, her biri gönderildiği yerin imzasını taşıyan ahşap parçalarının, farklı kamu projelerinde tekrar kullanılmak üzere evlerine gönderilmesi planlanmış. Sporcuların ortak kullanım alanı olarak tasarlanan 5.300 metrekarelik Olympic Village Plaza; bankalar, kafeler, dinlenme köşeleri, mağazalar, kuaförler gibi unsurları da içerisinde barındırıyor.

Oyunları sürdürülebilir kılmayı amaçlayan bir diğer girişim ise, Japonya halkı tarafından toplanan plastik ambalaj atıklardan dönüştürerek üretilmiş, Asao Tokolo tasarımlı podyumlar. 24,5 ton atık ev plastiğinden 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilen podyumların, oyunlardan sonra tekrar ürün ambalajı olarak geri dönüştürülmesi hedeflenmiş.

Oyunların sürdürülebilirlik temasının öne çıkan diğer adımları arasında, konaklayacak sporcuların sıkıştırılmış kartondan üretilmiş yatakları ve kaldıkları odalardaki her parçanın tamamen geri dönüştürülebilir olması da yer alıyor.