Kadir Has Üniversitesi Mimarlık programı kapsamında hazırlanan enstalasyon projesi “Occa”, Rezan Has Müzesi’nde Haziran ve Temmuz aylarında ziyaret edilebilir. Parametrik tasarım ve dijital fabrikasyon araçlarını buluşturan Occa, görülmeye değer.
Kadir Has Üniversitesi Rezan Has Müzesi içerisindeki tarihi dokuyla kontrast, minimal ve fütüristik Occa, formunu dört dallı yüzeyler oluşturan bir cam sünger türü olan Ferrea Occa’dan alıyor. Bazı uzmanların dünyada en uzun yaşamış canlı formu olarak gördüğü bu süngerler, 1904’te Alman Biyolog Ernst Haeckel tarafından Doğanın Sanatsal Biçimleri (Kunstformen der Natur) kapsamında incelendi ve belgelendi.
Enstalasyonun tasarımında süngerin formuna benzer polihedra geometrileri birleştirilmiş ve farklı yönlere bakan dallar üzerinden farklılaştırılmış. Şeritler halinde bölünen yüzey geometrisi, içeride siyah, dışarıda beyaz şeritlerin birbirlerine bağlanmasıyla oluşturulmuş. Çelik halatlarla iki farklı noktadan asılarak sabitlenmiş.
“Parametrik Tasarım: Minimal Tektonik” başlığında hazırlanan enstalasyon projesi, üç kademeli bir araştırma sonucu üretilmiş. İlk aşamada öğrenciler Frei Otto’nun 1960’larda geliştirdiği sabun filmi tekniğini kullanarak “form-bulma” deneyleri gerçekleştirmiş ve farklı eğrisel yüzeyler üretmiş. İkinci aşamada üretilen yüzeyler parametrik modelleme araçları kullanılarak kodlara aktarılmış ve türetilmiş. Son aşamada ise seçilen form dijital fabrikasyon algoritmaları kullanılarak düz parçalar üzerinden tariflenmiş ve foreks levhalardan lazerle kesilerek perçinlerle birleştirilmiş.
Occa, kesinlikle görülmeye değer!
Proje Koordinatörü: Dr.Sabri Gökmen,
Fabrikasyon / İmalat: Muvaffak Ali Akyüz, Louis Folkens, Fatma Yeşim Kızılbulut, Özce Özköse, Melike Ayyüce Güneş, Mustafa Ilgaz Aluç, Şevval Büşra Özmen.
Grafik / İmajlar: Abbas Khan, Mohammed Jarrar, Ahmed Barzan, Ali Ozan Güvenç.