HARUDOT: DOĞAYI TASARIMA ENTEGRE EDEN EŞSİZ BİR KAFE

Bangkok merkezli IDIN Architects, Tayland'ın sahil kasabası Chonburi'de tasarladığı Harudot Kafe projesiyle mimari, doğa ve kültürü zekice harmanlıyor.

Harudot Kafe, Tayland'ın özel üretim kahve markası Nana Coffee Roasters ile egzotik bitki meraklısı mülk sahibini, eşsiz bir projede buluşturuyor. Kafenin tasarım ve atmosferi, bu iki konseptin kaynaşmasıyla ortaya çıkmış. Tasarımın en dikkat çekici noktasında ise, iki devasa baobab ağacı bulunuyor.

Kafenin ismi Japonca'da "ilkbahar" anlamına gelen “haru” ve İngilizce “nokta” anlamına gelen “dot” kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Yeni başlangıçları ve büyümeyi sembolize eden “haru”, “dot” ile birleşerek bir başlangıç noktasını ifade ediyor.

IDIN Architects tarafından tasarlanan Harudot Kafe, doğayla mimarinin birleştiği bir destinasyon kafe olarak hayata geçirilmiş. Projede, yeni başlangıçlar ve büyümeyi vurgulamak için baobab ağaçlarının yanı sıra bir zeytin ağacı da kullanılmış.

Baobab ağaçları iki yarı açık avlunun odak noktasını oluşturuyor. Burada mimarinin üçgen çatısı, ağaçların büyümesine olanak tanımak için birbirinden ayrılmış. Bu boşluklar, mimarinin dinamik niteliğine katkıda bulunan kavisli formlar yaratıyor.

Ayrıca yağmur ve güneş ışığının avluya girmesine olanak tanıyarak doğayla olan bağın korunmasını sağlıyor.

Kafenin tasarımı, Japon kültüründen ilham alan bir sadelik ve detaylara gösterilen özeni barındırıyor. Mimarinin siyah üçgen formları, doğal ve sıcak iç çam duvarlarla kontrast oluşturuyor.

Konuklar kafeye üçgen formlardan birinden girerek, baştan sona şekil değiştiren ve kıvrılan aydınlık ve keyifli bir alan keşfediyor. Binanın insan ölçeğinde daha küçük kütlelere ayrılması, farklı alanların oluşturulmasını sağlıyor. Bar, kahve içme alanı, lounge, toplantı odası ve tuvaletler, bunların arasında sayılabilir.

Harudot bünyesindeki grafik öğeler, benzersiz karakterini daha da güçlendiriyor. Bahar mevsiminden esinlenen özel tasarım tipografi ve yönlendirmeler, ortama neşeli bir dokunuş katıyor. Dairesel ayrımlara ve gömülü alıntılara sahip terrazzo zemin, ziyaretçileri kafenin farklı alanlarına yönlendirirken, çiçek yaprağı desenleri dışa doğru yayılarak dışarıdaki dünyayla eğlenceli bir bağlantı oluşturuyor.

IDIN Architects, doğayı tasarıma entegre etme felsefesini Harudot Kafe'nin tasarımında hayata geçirmeyi başarmış görünüyor.

https://design-milk.com/harudot-an-undulating-beachside-cafe-in-chonburi-thailand/

https://archello.com/news/bangkok-based-idin-architects-designs-unique-cafe-around-two-baobab-trees

https://www.dezeen.com/2023/12/21/harudot-cafe-thailand-idin-architects/

https://www.archdaily.com/1012431/harudot-by-nana-coffee-roasters-idin-architects