ENGELSİZ TASARIMLAR İÇİN FOSTER + PARTNERS'DAN BİR VR/AR ÇÖZÜMÜ

Foster + Partners Uygulamalı ARGE ekibi tarafından yaratılan VARID (Sanal ve Artırılmış Gerçeklik); akademisyenlerin, tasarımcıların ve mimarların görme engelli insanların çevrelerini nasıl algıladıklarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Foster + Partners Mimarlık firmasının Applied Research + Development ekibi, City, University of London (City) ve UCL’nin PEARL Lab işbirliğiyle VARID (Virtual and Augmented Reality for Inclusive Design) adlı bir tasarım aracı oluşturdu. Bu araç, görme engelli bireylerin çevrelerini nasıl algıladıklarını daha iyi anlamaları için akademisyenler, tasarımcılar ve mimarlara destek olmayı amaçlıyor.

VARID, gerçek zamanlı görüntü işleme teknikleri kullanarak, görme kaybının çeşitli belirtilerini ve evrelerini simüle ediyor. Bu belirtiler arasında görüş eğriliği, bulanıklık veya periferal görüş kaybı gibi göz bozuklukları yer alıyor. UCL ve City'deki araştırmacılar, VARID'in yeteneklerini test etmek, genişletmek ve doğrulamak için çeşitli tasarım aşamalarına yardımcı olmanın yanı sıra, insan davranışı ve mekânsal deneyimler konusundaki bilgiyi artırarak, tasarımcıların daha kapsayıcı ortamlar oluşturmalarına yardımcı oldular. VARID şu anda Github üzerinden indirilip kullanılabiliyor.

Foster + Partners, ayrıca Türkiye Tasarım Konseyi tarafından, 2023’ün şubat ayında gerçekleşen 7,8 büyüklüğündeki depremde ciddi yıkıma uğrayan Hatay'ın tarihi bölgesini yeniden ayağa kaldırmaya katkıda bulunmak üzere seçildi.