BENTHEM CROUWEL ARCHİTECTS’TEN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÖNÜŞÜM PROJESİ

Amsterdam Sloterdijk’teki eski iş merkezi bölgesi District West, bir kentsel dönüşüm sürecinden geçiyor. Bu kapsamlı yenilenme projesinin planlamasını ise Benthem Crouwel Architects üstlenmiş.

İddialı dönüşüm projesi, 100.000 metrekareden fazla ofis ve benzeri alanın sürdürülebilirlik odaklı yenilenmesini içeriyor. Projenin ilk aşaması olan 15.700 metrekarelik DW02 Lighthouse ofis kulesi, yakın zamanda tamamlandı.

Binanın cephesi, District West’in endüstriyel estetiğiyle uyumlu, fonksiyonel bir ızgara kullanıyor ve cephe elemanları arasında kademeli teraslar yer alıyor. Tamamen ahşaptan yapılan yeni ek bina, sürdürülebilirlik temasına vurgu yapıyor. Geniş cephe açıklıkları, iç mekana bol miktarda gün ışığı sağlıyor. Ahşap materyallerle birlikte sıcak ve davetkar iç mekanlar yaratılıyor.

Yeni ana giriş, üst katlara erişim sağlayan heykelsi bir merdivenin bulunduğu geniş bir atriyuma açılıyor. Açık alanların yarattığı transparanlık sayesinde, iç ve dış mekanlar görsel olarak birbirine bağlanmış oluyor. Böylece tasarım, etkileşim ve dinamizmi teşvik ediyor.

Ahşap materyaller, projenin dayanıklılık ve sürdürülebilirlik temaları doğrultusunda seçilmiş ve binanın ekolojik ayak izini önemli ölçüde azaltıyor. Diğer sürdürülebilir özellikler arasında; tamamen sökülerek yeniden kullanılabilir bir yapı sistemi, çimento şap yerine parke taş zeminler ve enerji tüketimini minimuma indirmek için WKO sistemi bulunuyor. Ayrıca, çatı, teras ve çevre alanlarda geniş yeşil alanlar oluşturularak; biyolojik çeşitlilik, kullanıcı refahı ve iklim direncinin de artırılması amaçlanmış.

Bu yenilikçi ahşap yapı, Benthem Crouwel Architects’in sürdürülebilirlik ve modern mimariyi bir araya getiren vizyonunun bir yansıması olarak öne çıkıyor. Proje, çevre dostu özellikleri ve estetik değeriyle, Amsterdam’ın dinamik kentsel dönüşümüne katkı sağlıyor.