Kraliçe II. Elizabeth, tahtta kırdığı rekor süre boyunca, çok sayıda binanın açılışını yaptı. İngiltere, Kraliçe'nin Platin Jübile'sini kutlarken, 1952'deki taç giyme töreninden bu yana onun açtığı binalardan bazılarına göz atıyoruz.
Elizabeth’in bitmek bilmeyen 70 yıllık saltanatı boyunca mimari tarzlar çarpıcı biçimde değişti. Beş müze, iki havaalanı, bir katedral, bir opera binası ve en az dört parlamento binası dahil olmak üzere Kraliçe resmi olarak nefes kesen binaların kurdelelerini kesti. İşte bazıları:
İngiliz Milletler Topluluğu Enstitüsü, Londra, İngiltere, RMJM (1962): Commonwealth Enstitüsü binası, İngiliz halkını Commonwealth'in geri kalanındaki yaşam hakkında bilgilendiren kalıcı bir sergi düzenlemek için RMJM tarafından tasarlandı. Bakır kaplı, hiperbolik parabaloid bir çatının altına yerleştirilen modernist beton bina, 2016 yılında Tasarım Müzesi'ne dönüştürüldü.
Coventry Katedrali, Coventry, İngiltere, Basil Spence (1962): İskoç mimar Basil Spence’in tasarladığı 2. Dünya Savaşı sonrası modernizmin en önemli örneği bu katedral, Jacob Epstein'ın Şeytan'a karşı zafer kazanan Başmelek Mikail heykeline ve Graham Sutherland'ın bir zamanlar en büyük olduğuna inanılan duvar halısına ev sahipliği yapıyor.
Sydney Opera Binası, Sydney, Avustralya, Jørn Utzon (1973): Sydney Opera Binası'nın 1973'teki resmi açılışına bir milyon kişinin katıldı ve Kraliçe bu dönüm noktası binayı "mühendislik ve mimarinin muhteşem bir başarısı" olarak nitelendirdi. Danimarkalı mimar Jørn Utzon ve mühendis Ove Arup’un tasarladığı bu ikonik bina, tam 14 yılda tamamlandı.
Tate Modern, Londra, İngiltere, Herzog & de Meuron (2000)
2000 yılında Kraliçe, Londra'daki Thames Nehri'nin güney kıyısında, İsviçreli mimarlık stüdyosu Herzog & de Meuron’un tasarladığı Tate Modern'i açtı. Sanat galerisi, Kraliçe'nin 1963'te 37 yıl önce açtığı, Giles Gilbert Scott tarafından tasarlanan Bankside Elektrik Santrali'ni yerine tasarlandı. Tate Modern, bugün dünyanın en önemli çağdaş sanat galerileri arasında yer alıyor ve küresel sanata yön veriyor.