2023 VENEDİK MİMARLIK BİENALİ’NİN TEMASI: GELECEĞİN LABORATUVARI

20 Mayıs-26 Kasım arasında gerçekleşecek 2023 Venedik Mimarlık Bienali’nin teması The Laboratory of the Future (Geleceğin Laboratuvarı) olarak belirlendi.

Bienal’in küratörü Lesley Lokko.

Venedik Bienali Başkanı Roberto Cicutto ve Bienal Küratörü Lesley Lokko, Giardini, Arsenale ve Venedik’in çeşitli yerlerinde 20 Mayıs-26 Kasım arasında gerçekleşecek 2023 Venedik Mimarlık Bienali’nin başlığını ve temasını açıkladı.

Lesley Lokko temayı şöyle anlatıyor: “Sürekli olarak, bize dünyanın muhtemelen asla ziyaret etmeyeceğimiz ve anlayamayacağımız bölgelerindeki yaşamın filtrelenmemiş anlık görüntülerini veren yeni teknolojiler ortaya çıkıyor ve kayboluyor. Ancak hem yakını hem de uzağı aynı anda görmek, Du Bois ve Fanon'un belirttiği gibi sadece orada! Sözde gelişmekte olan, üçüncü ve Arap dünyalarında değil! Avrupa’da azınlıklardan ve farklılıklardan bahsediyoruz, ancak gerçek şu ki Batı’nın azınlıkları küreselde çoğunluktur ve çeşitlilik bizim normumuzdur. Bu gezegende tüm bu eşitlik, ırk, umut ve korku sorularının tek bir noktada birleştiği ve bütünleştiği tek yer var: Afrika. Antropolojik olarak hepimiz Afrikalıyız ve Afrika’da ne oluyorsa hepimize oluyor.”

Ve Lokko devam ediyor: “Sergimizi, mimar ve çeşitli yaratıcı disiplinlerde pratik edenlerin, kendi çağdaş pratiklerinden yola çıkarak, katılımcı veya ziyaretçi olan hedef kitlelerine geleceğin ne barındırabileceğine dair hayal kurmaları için yol gösterici bir atölye ve laboratuvar olacağı şekilde tasarlıyoruz.”

Roberto Cicutto ise “Lesley Lokko, sergi başlığında zaman aşımına uğramış ama yeri doldurulamaz iki kelimeyi – “laboratuvar ve gelecek” – anlamlarının tam önemini geri getirmek için kullanırken kararlılık ve cesaret gösteriyor” diyor ve ekliyor: “Onun yaklaşımının, genel olarak mimarlık, kültür dünyası ve Bienal ziyaretçileri arasındaki bir anlaşma önerisine ne kadar çok benzediğini anlayacaksınız. Bu sergi, çok pratik önermelere ve özel bakış açılarına dayanan, doğrudan katılımcı ülkelerin temsilcilerinin ve Giardini, Arsenale ve Venedik şehrini dolduran herkesin gözlerinin içine bakacak bir sergidir. Bir küratörün Uluslararası Bienal Sergisi düzenleme sorumluluğunu üstlenmesinin gerçek nedeni de budur; tüm dünyayla konuşmak!”

Venedik Mimarlık Bienali, 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi olma özelliğini taşıyor. Venedik'te kendi gösterilerini ve girişimlerini gerçekleştirecek uluslararası kuruluşlar tarafından düzenlenen bir yardımcı etkinlikler seçkisini de içeriyor. Bu tüm dünya için heyecan verici bir adım ve elbette Giardini, Arsenale ya da Venedik’i ziyaret etmek için mükemmel bir sebep!