2022 AVRUPA KÜLTÜREL MİRAS ÖDÜLLERİ YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ

2022 Avrupa Kültürel Miras/ Europa Nostra Ödülleri’nin kazananları açıklandı. Kenan Yavuz Etnografya Müzesi de ödül kazananlar arasında parlıyor.

Avrupa’nın alanındaki en prestijli ödülü kabul edilen 2022 Avrupa Kültürel Miras Ödülleri, bu yıl 18 Avrupa ülkesinden, 5 farklı kategoride 30 kazanan açıkladı. AB Yaratıcı Avrupa programında yer almayan ama önemli bir kültürel miras başarısına sahip Bayburt’taki Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, “Yurttaş Katılımı ve Farkındalık Yaratma” dalında Europa Nostra Ödülü’nü kazandı. Bu müze, ziyaretçilerine yerel halkla iş birliği içinde tasarlanan interaktif deneyimler sunarak Bayburt ve Anadolu'nun kültürel mirasını korumayı ve canlandırmayı amaçlıyor. Ödüller, 26 Eylül’de Prag’da yeni restore edilen Devlet Operası'nda düzenlenecek bir ödül töreninde sahiplerine sunulacak.

Ödüllere ilişkin Avrupa Komisyonu Üyesi Mariya Gabriel şunları ifade etti: Bu yılki ödülleri kazananların tümünü, çalışmalarının olağanüstü kalitesi ve yeniliğe açık olmaları nedeniyle yürekten kutluyorum. 2022, Avrupa miras topluluğu için en önemli ödül haline gelmiş AB Kültürel Miras Ödülü'nün 20. yıl dönümünü kutladığımız için çok özel bir yıl. Ödüllendirilen girişimlerin çoğu, gençlerin mirasımıza, tarihimize ve bu yıl Avrupa Gençlik Yılı olması bakımından daha da anlamlı olan kültürel kimliğimize yönelik muazzam ilgisini ve katılımını gösteriyor. Ukraynalı iki ödül sahibine de iyi dileklerimizi ayrıca belirtmek istiyorum. Ödüllerin eş-finansmanını sağlayan Yaratıcı Avrupa, temel Avrupa değerlerimiz üzerine kurulmuş kapsayıcı ve uyumlu toplumlar inşa etmekte kültürü ve yaratıcılığı teşvik etmeyi temsil ediyor.”

Europa Nostra İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hermann Parzinger ise ödülleri şöyle değerlendirdi: “Bu yılın ödül sahipleri, kültür mirasımızın bizi doğayla nasıl yeniden ilişkilendirdiğini, aidiyet ve yer duygusu yaratmaya nasıl yardımcı olduğunu, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir yaşam biçimini destekleyen döngüsel bir ekonomi geliştirmenin ayrılmaz bir yapı taşı olduğunu gösteren en güçlü örnekleridir. Bu olağanüstü girişimleriyle ödül kazananları, meslek insanlarını ve adanmış kişileri, övgüye değer çalışmalarından dolayı kutluyorum.”