HİNDİSTAN’DA ATIK YÖNETİMİ İÇİN KAPSAMLI BİR PROJE: WASTE TO ENERGY (WTE) CAMPUS

Jamnagar, Guajarat’ta bulunan WTE (Waste to Energy) Campus, INI Design Studio tarafından, Hindistan’ın atık yönetimi sorunlarına çözüm bulmak amacıyla tasarlanmış. Kampüs; atık sorununa çözüm getirmenin yanı sıra, atık enerjiyi temiz bir enerji kaynağına dönüştürüp çevresel etkileri azaltarak, sürdürülebilirliği teşvik etmek amacını da taşıyor.

Atık yönetimi, yerel etkileri olan küresel bir sorun. BM'nin öncelikli konularından biri olan atık oluşumunu önleme, azaltma, geri dönüşüm ve yeniden kullanım, önemli bir endişe olarak önümüze çıkıyor. Hindistan, yılda 62 milyon ton Kentsel Katı Atık (MSW) üretiyor. Ancak, bu atıkların sadece %69’u toplanıyor ve %28’i arıtılıyor, bu da açık depolama alanlarının artmasına neden oluyor.

Gujarat'taki 7.825 metrekarelik WTE proje kampüsü, yılda 220.000 ton evsel atığı 7,5 MW temiz enerjiye dönüştürüyor ve böylece 15.000 evin ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretebiliyor. Bunu yaparken sıfır toksik emisyon üretiyor ve 17 dönümlük çorak araziyi koşu parkurları, oyun alanları, araştırma tesisleri ve ortak alanlar gibi sosyal altyapılarla donatılmış yeşil bir alan haline getiriyor. Arazinin sadece %20’si kullanılmış. Geri kalan alanlar ise, toplumsal faaliyetler ve ilerideki genişlemeler için ayrılmış. Projenin tasarımı, oluşan atık tipi ve miktarı göz önünde bulundurularak insan etkileşimini minimumda tutuyor.

WTE Campus projesinin mimari özellikleri, işlevselliği ve çevresel etkiyi bir araya getirerek atık yönetiminde yenilikçi bir yaklaşım sunuyor. Basit, açık alanlı ve hafif prefabrik çelik yapılar, atık işleme sürecinin optimize edilmesine yardımcı oluyor. Yapıların geçirgen, geri dönüştürülebilir çok katmanlı polikarbonat cephe sistemleri, termal performansı artırarak enerji tüketimini azaltıyor ve çevresel etkiyi minimize ediyor. Ayrıca, projenin su korunumu ve peyzaj düzenlemesi gibi özellikleri, çevresel sürdürebilirliğin ve kullanıcıların yaşam kalitesinin artırılmasını sağlıyor.

Proje, Hindistan Yeşil Bina Konseyi tarafından "India’s first platinum-rated net-zero Green Waste-to-Energy Campus" olarak ödüllendirildi ve Şikago Athenaeum tarafından “2023 Green Good Design” ödülüne layık görüldü.